kaynak: bilisimhaber.com

Bir yıl önce, gizlilik politikaları konusunda yetersiz değişiklikler yaptığı için Facebook kullanıcıları’ndan yoğun şikayetler almıştı.
Facebook tarafından, “web güncellemeleri yapan tüketicilerin çoğu hatalı olan analizlerinden ortaya çıkan yakınmaların önemi yok” ve 
“On-line yapılan protestolar spekülasyondu” denildi. Daha sonrasında, Washington, D.C.’de eylemci bir grup devlet resmi yetkililerine şikayette bulunmakla  tehdit etti ve Facebook ‘un kurucusu Mark Zuckerberg ise kamuoyuna hatalı olduklarını belirtmek zorunda kaldı.

 Facebook, aktif olarak piyasaya sunulmadan önce bölge etiketleme ve  3. grup web siteleri ile ilgili yapılan değişikleri kamuoyuna açıklayarak geçen sene olanların bir daha tekrarlanmamasını umuyor. Facebook’un genel hukuk danışmanlığı vekili Michael Richter, Cuma günü yaptığı yazılı açıklamasında, “yapılan değişikler Facebook’a belirgin bir şekilde kullanıcıların bulunduğu bölge ve haklarında genel bilgi paylaşımına izin vermektedir” dedi. (genede kullanıcılar  Facebook bilgi paylaşımı’nı dilerlerse engelleyebilirler.)

 
kaynak: haberturk.com 28 Nisan 2010 Çarşamba, 11:02:35Dünyanın en ünlü ve önemli sosyal ağı Facebook , internetin her alanında herkesin birbiriyle iletişimde kalabileceği devrimsel nitelikteki projelerini açıkladı.

Facebook, kullanıcılarının birbirleri ile iletişim kurmalarını/iletişim halinde kalmalarını ve aralarında bir şeyler paylaşmalarını sağlayan sosyal bir platform. Yani Facebook, insanlar ile o insanların, içerikler (videolar, fotoğraflar, sayfalar vs.) ve diğer insanlar ile olan; beğeni, hayran olma, paylaşım vs. gibi etiketler ile tanımlanan, etkileşimlerini/aktivitelerini sağlayan ve bu sağlamayı gerçekleştirmek için farklı türdeki türlü türlü veriyi kendi veritabanlarına kayıt eden bir platform.

Facebook, henüz İnternet ve Dünya ile eşdeğer değil, ancak sosyal ağın CEO'su Mark Zuckerberg'in bunun için dahice bir planı var: her tarafta 'Beğen' butonları.

Facebook, herbir kullanıcının neredeyse tüm web deneyimini temsil edecek olan büyük resmini tamamlamak için, Facebook'taki ve herbir web sitesindeki aktivitelerini, bir yap-boz parçası gibi görüp , bu parçaları büyük resme yerleştirecek yeni projelerini/servislerini 3 başlık altında (Social Plugins, Open Graph Protocol, Graph API ) tanıttı.

Daha çok geliştiricileri ilgilendiren bu 3 başlık içinde, son kullanıcı ile temas halinde olacak ve kullanıcının kendi büyük resmine ait parçaların oluşması için tıklaması gereken buton ise; "Like" (Beğen) butonu.

Bu butonu barındıran internet siteleri sayesinde, herhangi facebook kullanıcı, herhangi bir yerde okuduğu yazıyı, haberi ya da gördüğü fotoğrafı beğenebilecek. Bu aktivitesi de 'facebook connect' uygulaması sayesinde kendi profilinde gözükebilecek. İnsanların beğenilerinin internette birbirini etkilediğini düşünürsek bu, gayet manipüle edici bir hareket.

Zuckerberg, Facebook dışındaki sitelerde bulunan 'Beğen' butonunun 24 saat içerisinde bir milyardan fazla kez kullanılacağını öngörüyor. Ancak bu yeni uygulamalar da kullanıcılar için gizlilik açıklarını da beraberinde getiriyor. Facebook, bu konuda henüz bir değişiklik yapmış değil.

 


Rus olduğu belirtilen ve kendisine Kirllos adını takan bir kişi, sosyal arkadaşlık sitesi Facebook'u hackledi. Rus internet korsanı 1.5 milyon Facebook hesabına girerek, merak edenlere gerekli bilgileri 25 dolardan satmayı teklif ettiğini yazdı. Kirllos'un dünyadaki her 300 Facebook kullanıcısından birinin hesabına girdiği tespit edildi. Kirllos'un Facebook hesaplarını ilk kez hack'lemediği, daha önce den 100 bin kişinin Facebook hesaplarına girerek arzu edenlere internet üzerinden sattığı ortaya çıktı. Yapılan incelemeye göre Rusya'da doğan internet korsanının Yeni Zelanda'da yaşadığı, 24 yaşında olduğu ve Rusça dışında İngilizce ile Fransızca'yı çok iyi derecede konuştuğu tespit edildi. Polis incelemenin ardından korsanı yakalamak üzere harekete geçti.


kaynak: http://ekonomi.haberturk.com/teknoloji/haber/510492-facebookta-alarm-durumu
 
Facebook’ta kullanıcıların büyük bir bölümü, profil sayfasına hangi arkadaşının tıkladığını fazlasıyla merak ediyor. Bu nedenle “Profilime kim bakmış” türü uygulamalara yoğun ilgi gösteren kullanıcılar, böylece hangi arkadaşlarının profil sayfalarına tıkladığını öğrendiğini zannediyor. Zannediyor diyoruz; zira güvenlik yazılımı şirketi Trend Micro tarafından yapılan son açıklama, bu tür uygulamaların tamamen yalan olduğunu ve kimsenin bu bilgileri öğrenmesinin mümkün olmadığını ortaya koyuyor.

 

Facebook kullanıcılarının azımsanmayacak bir bölümü, profillerine kimintıkladığını ve fotoğraflarına hangi arkadaşlarının baktığını öğrenmek için bu bilgileri gösterdiğini iddia eden uygulamaları profiline yüklüyor. İsimleri genellikle “Profilime kim bakmış” veya “Profiline bakanı gör” şeklinde olan bu uygulamalarla ilgili geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan güvenlik yazılımı şirketi Trend Micro yetkilileri, bu tür uygulamaların kesinlikle yüklenmemesi gerektiğini açıklarken, bu uygulamaların yüklenmesiyle kişilerin profil bilgilerinin bu uygulamayı geliştirenlerin eline geçtiğine dikkat çekti.

 

Hiçbir şekilde kullanıcılara veya uygulama geliştiricilere bu tip bir yetki verilmediğinin altını çizen uzmanlar, bu uygulamaların yüklenmesiyle kullanıcıların profil sayfalarına hangi kullanıcıların tıkladığını öğrenmelerinin mümkün olmadığını ifade etti.

 

“PROFİLİNE KİM BAKMIŞ” TÜRÜ UYGULAMALAR NASIL ÇALIŞIYOR

 Aslında bu tip uygulamaların çalışma mantığı oldukça basit: Önce kullanıcılar bu uygulamayı profillerine yüklüyor; ardından belirli bir süre geçtikten sonra kullanıcıların karşısına arkadaşlarının isminin yer aldığı bir liste çıkıyor. Uygulamanın iddiasına göre bu listede yer alan isimlerin hepsi söz konusu kişinin profiline sık sık girenlerden oluşuyor. Oysa uzmanların bu konudaki görüşü de dikkate alındığında böyle bir durumun söz konusu olmadığı ortaya çıkıyor. Bu tür uygulamalar bu listeleri ya gelişi güzel oluşturuyor ya da Facebook’ta “ileti” durumunu ya da “fotoğraflarını” en son güncelleyen isimleri baz alarak bu listeyi oluşturuyor.

 
Picture
Facebook tan artık sizin bilginiz olmadan da Facebook a para ödeyen şirketler sizin ile ilgili verileri alabiliyor. Bunu engellemek icin lütfen sağ ist köşede 'Hesap' bölümüne tıklayın, orda 'Gizlilik ayarları'

Picture
şimdi Uygulamalar ve İnternet Sitelerini tıklayın


burdan da anında kişiselleştirme nin yanındaki kare boş olmasına dikkat edin! 
Picture
hoşunuza gittiyse, arkadaşlarınıza tavsiye edin.
 
Facebook hakkında düşüncelerinizi burda yayınlaya bilirsiniz!