1. İlk adım: Tüm ayarları ‚eski ayarlar’ a alın. Bilgiler sadece Facebook-arkadaşlarınıza görünsün

 

2. Şahıs arama motoru kullanın (123people veya yasni gibi.) Facebook vs deki sosyal paylaşım sitelerinde sizin ile ilgili hangi bilgiler gösterildiğini görebilir siniz

 

3. Yanlış arkadaşlara dikkat: Tanımadığınız kimseleri hemen arkadaş olarak onaylamayın. Her iletişim kurmak isteyen sadece sizin şahsınız ile ilgilenmiyor. Onun icin her geleni kabul etmeyin ve kimin hangi bilgileri görebileceğinin kararını bilincli verin

 

4. Sık sık kendi profilinizi kontrol edin ve hangi veriler sahiden gerekli olduğunu denetleyin. Bazen daha az daha cok’tur :)

 

5. Bilgisayarınızda güncel bir korunma programının yüklü olmasını sağlayın. Bu program bilgilerinizi virüslerden, phishing, spamlardan, botlardan, Spyware’den ve rootkitlerden korur. Aynı zamanda Firewall, Browser koruyucusu, kişilik saklayıcı ve proaktif koruyucu (Norton, mc affee vs gibi)

 

6. Dikkat cekici tekliflere kanmayın. Üçkağıtcılar farklı ülkelerde iş teklifi sunuyorlar – yanlız tabii ki önceden bir ödeme yapmanız gerekicek  - İşin sonu tabii yine hüzün – paranız gitmiş olur iş’te hikaye tabii ...

 

7. Bir mesajı uluorta mı göndereceksiniz veya kişiye özel mi ? Duvar yazıları herkese acıktır ondan dolayı özel mesajları duvara yazmayın – arkadaşınızın profiline girerek ordan ‚mesaj gönder’ seceneğinden gönderin!

 

8. Sectiğiniz parola güvenli olsun. İsim veya sözlükten olmasın. Hackerler öncelikle bunları denerler.

 

9. Acil yardım cağrilarında dikkatli olun. Sıkıntıda sandığınız arkadaşının hesabını biri hacklemiş ve sizden para koparmayı deneye olabilir. Arkadaşınıza telefon ile ulaşmaya calışın.

 

10.      Kişisel bilgilerinizi hemen başkalarına vermeyin. İstiklal caddesinde de her önünüze cıkana medeni halinizi vs anlatmıyorsunuz, dimi ... :)

 

 




Leave a Reply.